Unii clienți români online sunt încă reticenți în ceea ce privește plățile mobile și, într-adevăr, există o lipsă de încredere în a oferi informații vânzătorilor și a efectua plăți online. Având în vedere acest lucru, ar putea părea inutil să abordăm un subiect precum criptomonedele ca metode de plată, dar cred că inovația nu așteaptă pe nimeni, iar blockchain-ul va aduce o umbră mare asupra piețelor mari, inclusiv comerțul electronic.

Anul acesta, ECommerce Europe a organizat primul summit global de comerț electronic la Barcelona, iar blockchainul și criptomonedele s-au numărat printre subiectele discutate în cadrul evenimentului. Nu este o surpriză, având în vedere că blockchain-ul are o mulțime de potențial pe piața comerțului electronic, prin Bitcoin sau prin oricare dintre celelalte 900 de criptomonede. Poate și probabil va afecta viitorul modului în care cumpărăm online și al modului în care magazinele de comerț electronic își desfășoară activitatea.

Priviți-o în acest fel: plățile online au fost revoluționare când au apărut și au prezentat, de asemenea, o mulțime de oportunitati – așa au apărut companii precum PayPal și multe altele după el și înainte. Plățile digitale și criptomonedele sunt noua revoluție în plățile online, o revoluție care, în timp, va schimba modul în care utilizatorii cumpără online și modul în care magazinele de comerț electronic funcționează ca model de afaceri.

Cu toate acestea, există o mulțime de provocări – reglementări, încredere, infrastructură, confidențialitate, accesibilitate și așa mai departe – pentru a ajunge la un punct în care Bitcoin sau orice altă monedă alternativă poate deveni, în lipsa unui cuvânt mai bun, o metodă de plată obișnuită. pentru magazinele de eCommerce.

Dar există un factor în plus în joc – stabilitatea. Este Bitcoin suficient de stabil pentru a fi utilizat ca metodă de plată pentru magazinele online? Este vreo altă criptomonedă suficient de stabilă pentru a putea fi utilizată în același scop?

Numere și starea actuală

Un studiu realizat recent anul acesta de Centrul Cambridge pentru Finanțe Alternative a oferit câteva constatări interesante legate de starea criptomonedelor în 2017. Dacă e să vorbim despre criptomonedele care au impact în comerțul electronic, trebuie să știm câți oameni sunt de fapt. folosindu-le. Până în prezent, cifra a fost de aproximativ 1 milion de oameni, dar cercetarea CCAF estimează că între 2,9 milioane și 5,8 milioane de oameni folosesc în mod activ criptomonede în prezent. Au aproximativ 5,8 – 11,5 milioane de portofele.

Nu este deloc surprinzător că 81% dintre furnizorii de portofel au sediul în America de Nord și Europa, dar este puțin surprinzător că doar 61% dintre utilizatorii de portofel sunt stabiliți acolo. Asia este, de asemenea, un teren de joacă uriaș pentru tehnologiile blockchain și criptomonedele și, în ciuda știrilor referitoare la reglementarea acestora, sau mai precis interzicerea banilor digitali în China continentală, există încă o industrie activă și un interes pentru ele.

Bitcoin este jucătorul dominant în industrie, dar avantajul său s-a diminuat în ultimii doi ani, de la 86% capitalizare bursieră la 72%. Alți jucători principali sunt Ethereum, Litecoin, Zcash și alții.

Deci, cum se leagă asta cu comerțul electronic?

Cifrele de mai sus arată că există o infrastructură, o industrie și un interes foarte atrăgător față de acest tip de plată digitală. Revarsarea către industria de eCommerce s-a produs deja, deoarece există magazine mari care acceptă criptomonede la nivel internațional, dar și câteva în România: F64, PC Garage și Altshop sunt magazine de eCommerce românești care acceptă criptomonede ca opțiuni de plată.

Unii ar putea spune că doar călăresc valul de interes față de ele și că puțini oameni le-ar putea folosi, dar este un pas uriaș înainte în ceea ce privește plățile online. În ciuda interesului uriaș față de ele, nu sunt un „mod”, ci o modalitate revoluționară de a efectua plăți, care prezintă mai multe avantaje față de metodele obișnuite de plată online cu cardul.

Avantajele criptovalutelor pentru plata online

Avantajul cel mai comun, sau cel mai cunoscut avantaj, este natura lor descentralizată. Asta înseamnă că nu există nicio autoritate centrală sau bancă care să poată deține controlul asupra acestora. Nu există, de asemenea, granițe sau granițe care să le afecteze.

Efectuarea plăților în alte țări poate deveni o problemă cu monedele obișnuite. Este nevoie de mai mult timp, iar taxele sunt adesea aplicate. Asta nu înseamnă că plățile cripto vin gratuit, dar pot fi efectuate de la punctul A la punctul B, indiferent de locul în care se află, în doar câteva secunde.

Gândiți-vă la asta astfel – plățile online sunt tranzacții efectuate între două părți. Chestia este că, atunci când vorbim de sistemele actuale de plată online, nu sunt doar două părți implicate.

Când folosiți cardul pentru a plăti online, începeți un întreg proces care în cele din urmă se încheie cu primirea banilor de către destinatarul final. Practic, îl autorizezi pe comerciant să obțină o anumită sumă din contul tău bancar.

În această tranzacție sunt însă implicate mai multe părți. Mai întâi este comerciantul, apoi furnizorul lor de IT, eventual un alt procesor terț, rețeaua de carduri în sine și, de asemenea, banca dumneavoastră care emite cardul. Toți jucătorii de aici au acces la contul dvs. în timpul tranzacției. Iar frauda se poate întâmpla, în special în tranzacțiile internaționale în care lista părților implicate crește. Nu mă înțelege greșit, plățile online cu cardul pot avea dezavantajele lor, dar prezintă o cale sigură. Singurul lucru este că criptomonedele prezintă o modalitate și mai sigură de a plăti.

Contractele inteligente sunt contracte programabile care fac anumite acțiuni atunci când sunt îndeplinite anumite condiții. Aceștia pot înlocui un furnizor de plăți și pot oferi o modalitate mai sigură de a face tranzacții în comerțul electronic. Acestea au câteva avantaje în comparație cu furnizorii obișnuiți de plăți:

  • Nu aveți nevoie de niciun terț
  • Plăți simple și rapide
  • Siguranță – contractul inteligent păstrează toți banii până când tranzacția este finalizată
  • Rambursări simple
  • Au și câteva dezavantaje, dar sunt o opțiune validă pentru tranzacțiile de comerț electronic.

Probleme

Criptomonedele descentralizate au nevoie de susținere legală pentru a putea funcționa și acționa ca plăți legitime. Există un sprijin puternic pentru ei în multe țări, în special în S.U.A. și Europa, dar nu toată lumea se bucură de ele.

China a interzis schimburile ICO și bitcoin în septembrie a acestui an și, deși Bitcoin a primit știri, a revenit. De asemenea, toate afacerile care s-au ocupat cu criptomonede tocmai și-au mutat serverul în străinătate, nu s-au oprit cu totul. Hong Kong este în continuare un teritoriu deschis. Coreea de Sud a luat, de asemenea, o cale similară și a interzis ICO-urile.

Concluzii

Ideea aici este de a face mai ușor pentru oameni să cumpere online; pentru ca companiile eCommerse să ajungă la mai mulți clienți. Criptomonedele ajută la atingerea acestui scop, deoarece nu au bariere sau granițe. Voi observa că va dura timp pentru ca din ce în ce mai mulți oameni să folosească criptomonede în acest scop.

Există destul de multe companii majore care acceptă plăți cu criptomonede. Lista este lungă, așa că voi menționa doar câteva nume: Overstock este primul retailer important care a acceptat plăți cu Bitcoin, Newegg este un site de comerț electronic cu peste 80.000 de produse care vă permite să plătiți cu Bitcoin și Subway are câteva locații care acceptă Bitcoin plățile. Și mai sunt mulți alții.

Unii îl folosesc ca metodă de plată directă, dar cei mai mulți folosesc servicii terțe pentru a accepta criptomonede ca plată. Este destul de ușor să integrezi o extensie de plată și, pentru Magento 2, de exemplu, există mai multe opțiuni, precum CoinGate.

Vă voi lăsa cu asta – chiar acum, în 2017, puteți cumpăra o pizza de la Domino’s (folosind o platformă numită pizzaforcoins.com) cu Bitcoins. Cât de departe suntem de a o folosi ca plată generală online în magazinele de comerț electronic din întreaga lume?